Daha İyi Sınav Sonuçları İçin Ne Yapmalıyız?

views

”Egzersiz” hafızayı geliştirmek için çok önemli!

Çalışmamızı tamamladıktan sonra genellikle bilgisayar oyunlarını oynuyoruz veya telefonla vakit geçiriyoruz. Ya da arkadaşlarımızla dışarı çıkıyoruz.

Çalıştıktan sonra seçtiğimiz aktivite sınav sonucunu değiştirir mi? Evet, seçtiğimiz aktivite performansımız üzerinde pekiştirici etki yapabilir. Temiz havada egzersiz yapmak ve etkileriyle ilgili bir araştırma bulduk.

Çalışma sonrası seçtiğimiz aktivite, okuduğumuzu düşünmemize bakılmaksızın, bilgi saklama kabiliyeti üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Koşma gibi hafif sportif aktiviteler hafızamızı geliştirirken bilgisayar oyunu gibi bazı etkinlikler hafızamızı olumsuz etkiler.

DENEY

Çalışma sonrasında geçirdiğimiz ilk üç saat kısa süreli bellek için çok önemli.

Öncü çalışmada ortaya çıktı ki; erkek katılımcıların yarısından fazlası çalıştıktan sonra savaş oyunu, Counter Strike, oynuyor. %21’i ise arkadaşlarıyla dışarı çıkıyor. Kadınların çalışma sonrası yaptığı etkinlikler ise daha çeşitli. Bu nedenle bu çalışma erkekler üzerine yoğunlaştı.

16-29 yaş aralığında 60 erkek katılımcı seçildi. Bazı temel öğrenme ve hafıza testleri uygulandı. Önce bir harita üzerindeki yolları ezberlemeleri ve bazı yabancı kelimeleri öğrenmeleri istendi. Sonra kelimelerin doğru anlamları ve kütüphanenin yeri soruldu.

Daha sonra katılımcılar üç gruba ayrıldı. Hafıza-öğrenme testinden sonra ilk grup Counter Strike oynadı, diğer grup koşu için dışarı çıktı. Kontrol grubu ise bir saat dışarıda yürüdü.

Sonuçta koşuya çıkan grubun başarısı en iyi, dışarı çıkan grubun başarısı daha kötü, Counter Strike oynayan grubun hafızası ise önemli ölçüde zarar görmüştür.

FİZİKSEL STRES VE ÖĞRENME

Çalışmalar göstermiştir ki stres hormonu kortizol  hafızamızı pekiştirici etkiye sahip. Ama bu durum yeterince net değil: Bazı koşullarda bir şeyleri hatırlamamıza yardım ederken bazen hafızamıza zarar verir. Bu görüşe göre stresin iki türü vardır: psikolojik ve fiziksel. Fiziksel stres hafızayı geliştirebilir.

Görülüyor ki fiziksel stres beyni ”hafızaya depolama modu” na getiriyor. Öğrencilerin hatırlamak istedikleri bilgiyi bulmasına yardımcı oluyor. Koşu boyunca vücut, sistemi dengeli stres altında tutar ve daha fazla kortizol, hafızanın gelişimine yardımcı olabilir.

Tavsiye edilen, sınava hazırlanırken çalışma periyodundan sonra öğrendiklerimizin gelişmesi için hafif egzersiz yapmak. Bu strateji eğitim bilimlerine kadar gelişebilir. Fiziksel egzersiz ve öğrenilen konular daha iyi koordinasyon sağlar. Öğrencinin ezberleme yeteneklerini geliştirir ve sınavdaki performansını iyileştirir.

HİLAL ONAY

KAYNAK:

1. https://www.elsevier.com/connect/want-better-exam-results-forget-gaming-and-get-running

CEVAP VER

Please enter your comment!